Martina Kotar; ny bibliotekarie

Publicerad 2017-05-02

KTH Bibliotekets enhet Biblioteksservice och lärandestöd har sedan den 20 februari 2017 fått förstärkning i Martina Kotar. Martina har utöver en biblioteksexamen konstvetenskaplig bakgrund och jobbat på Karolinska Institutets och Umeås universitetsbibliotek.

Konstnärlig bibliotekarie

Innan jag bestämde mig för att läsa till bibliotekarie läste jag både konstvetenskap och konstutbildning vid några olika konstskolor i Stockholm. Jag sysslade då med måleri, teckning och lite film.

Mitt första jobb efter att jag tog min examen våren 2015 var på Karolinska Institutet Universitetsbiblioteket. Där arbetade jag inom ett projekt med indexeringen av filmarkivet Face of AIDS. Face of AIDS är en dokumentation av den globala hiv- och aidsepidemins historia och arkivet innehåller bland annat intervjuer och annat dokumentärt råmaterial filmade mellan åren 1985-2014. Min uppgift var att indexera detta material och att bygga upp en ämnesordlista anpassad för detta arkiv med utgångspunkt ibland annat Medical Subject Headings (MeSH) som är en standard för indexering inom främst medicin.

Tidigare har jag även jobbat som studentvärd i lånedisken vid Umeå universitetsbibliotek.

På KTHB

Här på KTHB tycker jag framförallt det är väldigt roligt att arbeta i bibliotekets lånedisk eftersom jag hela tiden lär mig nya saker om allt möjligt som rör biblioteket. Det roligaste med att arbeta med fjärrlån är att få förbättra mina kunskaper om informationssökning och hur samarbetet mellan biblioteken fungerar.

Personligt

Numera har jag lagt mitt eget konstskapande lite på hyllan men har såklart fortfarande kvar intresset och tycker om att besöka konstutställningar på min fritid.

Just nu bor jag i Västertorp med min sambo. Jag är uppvuxen i Stockholm och har bott på olika ställen söder om söder i stort sett hela livet. Varje sommar tillbringar jag i en liten by i Norrbotten nära Haparanda. På fritiden umgås jag mycket med vänner, följer tv-serier och läser böcker.